Op je 65ste met verplicht pensioen is in Nederland heel gewoon. Zouden we daar niet vanaf moeten?

Op zijn 60ste begon het Jan Kooijman behoorlijk dwars te zitten. De verplichte pensioenleeftijd van 65 naderde met rasse schreden, maar de notaris moest er niet aan denken te stoppen met werken. 'Als mensen vroegen hoe het met me ging, begon ik niet over thuis of mijn kinderen, maar altijd over mijn vak. Dát was mijn grote hobby. Bovendien houd ik er niet van als ik iets moet, puur vanwege mijn leeftijd.'

Kooijman – nu 68 – vermoedde dat hij niet de enige notaris was die langer wilde doorwerken en klopte aan bij de beroepsorganisatie. 'Maar daar kreeg ik nul op het rekest; er zouden te weinig andere gegadigden zijn.' Ook zijn brieven aan de ministers van Economische Zaken en Justitie bleven onbeantwoord. 'Dat vond ik op zijn zachtst gezegd onfatsoenlijk. Minister Brinkhorst van Economische Zaken was toen zelf al 67 jaar. Als er voor ministers geen verplichte leeftijdsgrens geldt,...