‘Nee, ik ben geen eurofiel.’ Maar die anti-Europese attitude komt Kees Kraaijeveld de strot uit.

Laat ik vooral beginnen op te schrijven dat ik écht geen eurofiel ben. Nee, van eurofilie mag u mij niet verdenken. In Europa moet alles beter, dat vind ik ook. Het Europees Parlement, de Europese Commissie, al die zakkenvullende bureaucraten die ons hun ‘europroject’ door de strot proberen te duwen, vanzelfsprekend bekritiseer ik dat.

Net als iedereen. Het lijkt deze week, de week waarin ruim 370 miljoen Europeanen een nieuw Europees Parlement mogen kiezen, wel het ergste wat je kan overkomen: afgeschilderd worden als eurofiel. Politici, columnisten, verslaggevers; bijna iedereen deed z’n best om zo Europa-sceptisch mogelijk uit de verf te komen.
Hoezo? Uit angst, denk ik. Men is bang. Bang om het op te nemen voor mensen als Barosso, Van Rompuy en Verhofstadt. Bang voor de hoon van de populisten en voor de duizenden kleine zielen die via internet hun mentale oprispingen de...