Apple introduceert de iPhone 7. Bij die gelegenheid: requiem voor een probleemoplosser.

Ik weet nog wel wat ik deed toen ik mijn eerste iPhone in handen kreeg: ik slaakte een zucht van verlichting. Al mijn problemen leken opeens opgelost. De jaren ervoor had de digitalisering al veel gedaan om mijn leven makkelijker te maken, maar tegelijkertijd (en misschien wel als gevolg daarvan) had ze me ook opgezadeld met een gevoel van versplintering, keuzestress, een berg aan apparaten en een schreeuwende behoefte aan méér.

Concreet: ik was blij met mijn cd-speler, mijn dvd-speler, met email, internet, LinkedIn, Twitter, cd- en dvd-spelers op mijn laptop (Facebook deed ik toen nog niet), een mp3-speler, een TomTom, een digitale fotocamera, een camcorder met cassettes en een mobiele telefoon met sms (en primitieve camerafunctie), plus nog wat analoge gadgets als een agenda en een notitieboekje. Maar het was wel wat veel om allemaal te managen. Ik verloor het overzicht. Dus die...