Eindelijk die felbegeerde verblijfsvergunning, dan komt alles goed. Of niet? Paul Teunissen ziet dat voor veel nieuwkomers de lijdensweg voortduurt. ‘Getrouwd zijn, kinderen opvoeden, werken en je verstand erbij houden is voor deze mensen veel zwaarder dan voor ons.’

Eerst maar eens die Eritreeër helpen verhuizen. Om wat goodwill te kweken bij de medewerkers van VluchtelingenWerk in de Noordoostpolder. De argwaan wegnemen, nu ik een maand lang elke week bij ze langs mag komen en hen zal uithoren over de obstakels die hun nieuwe bewoners tegenkomen in hun pogingen hier een leven op te bouwen. Kijken waar het hapert tussen hen en de Nederlandse samenleving.

In Emmeloord of all places. De eerste keer dat ik er kwam, had ik direct met ze te doen. Winter in Emmeloord, voortrazende grauwe wolkenmassa’s over een eenheidsworst aan zielloze woonwijken, omringd door loodgrijs vlak land. Als ik door de ogen van de nieuwkomers keek, overviel me een groot gevoel van schaamte voor die...