Waarom er te veel mensenrechten zijn

Marco Visscher
Foto: Ryan Lowry
Er is een zorgwekkende neiging om allerlei belangen te vertalen naar universele mensenrechten, vindt expert Eric Posner. Dertig jaar geleden waren er twintig mensenrechten; nu zijn het er zo’n driehonderd. ‘Het zijn alleen maar woorden’.

Als hij de kranten openslaat, ziet Eric A. Posner hetzelfde wereldnieuws als ieder ander. De gruweldaden van de Islamitische Staat in Syrië. De ontvoeringen van schoolmeisjes door Boko Haram in Nigeria. De oplopende spanningen in de Oekraïne. De moord op studenten in Mexico. Ellende is ook dichter bij zijn huis in Chicago te vinden. Uit naam van de strijd tegen het terrorisme worden gevangenen gemarteld. Er is politiegeweld en racisme. Er is de incidentele schietpartij op school. Zelfs het beschaafde Europa ontsnapt niet aan de geweldsgolf. Na de aanslag op Charlie Hebdo’s redactie is er zowel meer islamofobie als meer geweld tegen joden.

Voor sommigen is het nieuws over zoveel geweld aanleiding om erop te hameren dat mensenrechten...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie