Economie

Voor deze eeuw op de helft is, hebben vrouwen een betere arbeidsmarktpositie dan mannen. Bestuursvoorzitters van grote ondernemingen, professoren, topambtenaren, ministers: voor de helft zullen het vrouwen zijn, minstens.

De aanleiding voor deze voorspelling is drieledig. Ik schrijf dit stukje op internationale vrouwendag, 8 maart, en ben daarom de afgelopen dagen rijkelijk bediend met – overwegend somber – leesvoer over vrouwen. Wel geestig is het nieuwe tijdschrift Salomé, dat de ondertitel draagt ‘For the woman in charge’. De coverstory gaat over de ‘Toptien Bitches’, met Winnie Mandela op één.

De tweede aanleiding is dat het ministerie van Sociale Zaken me onlangs vroeg mee te denken over de trends en uitdagingen in de komende decennia en ik mezelf (onder meer) zomaar als tendens zag benoemen: vrouwen overvleugelen mannen. Dat was vooral een kwestie van gevoel en eigen ervaring: door de bank genomen waren mijn vrouwelijke bazen beter dan mijn mannelijke,...