Verrukkelijke vergissingen

De beste recepten berusten op toeval en misverstand. Je zusje schuift een taart omgekeerd in de oven en vereeuwigt de familienaam. Niet de frunnikende topkoks schrijven geschiedenis, maar de slonzen, die meelpap laten gisten, rotte druiven gebruiken en cichorei in hun keldertjes vergeten tot het witlof wordt. Wie zich begeeft op het terrein van de culinaire serendipiteit verslikt zich al snel in de mythes. Zoals die van de verliefde herder die wegliep van kaas en kudde, maar bij zijn eenzame terugkomst tenminste nog roquefort had uitgevonden. Of van de blinde Franse monnik, die in de zeventiende eeuw jubelde over de door hem ontdekte champagne, terwijl in het zuidelijke St-Hilaire al in de zestiende eeuw mousserende wijnen werden gedronken. En deze Dom P̩rignon juist alles deed om die vervelende bubbels Рgevolg van een spontane tweede gisting Рuit zijn wijn te krijgen. En bovendien niet eens blind was.

Maar verhaaltjes smaken naar meer. Dat weet...