Rauwkauwers eten ook gif

Ik kende eens een man die bang was van eten. Hij at alleen maar rauwe groenten, behalve als het volle maan was. Dan dronk hij een glas olijfolie en een glas citroensap, om zijn ‘organisme’ schoon te spoelen. Zijn angst voor eten beheerste zijn leven. Hij hing boven de pot met een loep en sprak over niets anders meer dan zijn spijsvertering. Ook tegen jonge meisjes. Uiteindelijk werd hij merkwaardig ziek. Uit zijn hoofd begonnen twee hoorntjes te groeien, en snel ook. In het OLVG hebben ze die operatief moeten verwijderen. Daarna huilde hij dat hij zijn zesde en zevende zintuig had verloren. Ik heb het geval beschreven in mijn eerste roman, De overtreder. Toen dacht iedereen dat ik aan magisch realisme deed. Maar het was echt. De man gaf wel eens een feestje, met alleen rauwkost op tafel. We zaten buiten op de trap te roken en pizza’s te eten, want tabak en vet kwamen zijn huis niet in.

Ik moest aan hem denken toen ik op het IDFA de documentaire Rauwer...