Eten tegen melancholie

Een enkeltje Venray, dat kregen Limburgers als ze raar deden buiten carnaval om. Dat kunnen ze wel in het katholieke zuiden: de waanzin een plekje geven. Gekken en dwazen gingen naar de Zusters en Broeders van Liefde. Vrouwen naar Sint Anna, mannen naar Sint Servaas. De zusters en broeders zijn nu weg, maar de gekken en dwazen mochten blijven. In Venray, Gent, Vught. Als ik in het oude Sint Servaas de tentoonstelling over dwangbuizen, lobotomie en elektroshocks heb bekeken, kom ik buiten een levend museumstuk tegen. Ik groet hem met ontzag. Alsof je in het Rijksmuseum opeens Jan Six tegenkomt. Het is een onvervalst goede zot, dit exemplaar. Het echte werk. Hij zwalkt alsof zijn benen uiterst links aan zijn romp hangen, en in zijn hand klemt hij een kadetje. ‘Ga ik opeten,’ zegt hij met dikke tong. ‘Doe maar fijn,’ knik ik. Hij doet me denken aan de gek die ik als kind in ons tuinhuisje aantrof. Een patiënt uit de instelling om de hoek. Wilde blik,...