film

La cantante de tango is een film voor de liefhebbers van tangomuziek. Hoofdpersoon Helena is een tangozangeres die wordt gedreven door liefdesverdriet en een gepassioneerd, maar vergeefs verlangen. Dat gevoel is, net als in een tangolied, een gegeven: al in het begin wordt Helena verlaten door haar man, van wie we verder niets te weten komen: zijn gezicht wordt consequent buiten beeld gehouden. Hij is De Man. De Man Door Wie Ik Ben Verlaten. De Man Van Wie Ik, Ondanks Al Mijn Woede, Altijd Zal Blijven Houden. De plot van de film heeft niet veel meer om het lijf dan de tekst van één tangolied.

Als verhaal is dat mager.

Dan blijft de muziek over. Die verschaft, met zijn verzengende melancholie, universele diepte aan Helena’s verdriet. Elke tekst die zij zingt, slaat onverbiddelijk terug op haar eigen gevoel: ‘Ik ben niet meer wie ik was…’ Haar stem is niet onaardig, maar haalt het niet bij die van haar oude leraar. Een kort optreden van hem is een hoogtepunt in de film,...