Vondel. Het verhaal van zijn leven (1587-1679) - Piet Calis

Hans Renders

Piet Calis beschreef leven en vooral werk van Joost van den Vondel. Je krijgt weer zin om hem te lezen.

Allochtoon in 1597

Joost van den Vondel. De naam heeft het overleefd, maar zijn werk wordt niet meer gelezen. Toch is Vondels levensverhaal weer actueel. Hij leefde in een tijd dat tolerantie ten aanzien van geloof ver te zoeken was. Zijn ouders hadden in 1582 Antwerpen verruild voor Keulen vanwege hun doperse gezindheid. Daar werd in 1587 Joost van den Vondel geboren.

Vanaf zijn vroege jeugd moest hij aan den lijve ondervinden welke gevolgen politiek voor de gewone man heeft. Keulen was dan wel veiliger dan Antwerpen, maar de hertog van Parma drong als landvoogd van de Nederlandse gewesten bij de Duitse autoriteiten aan op scherper optreden tegen protestantse vluchtelingen. Dat gebeurde dan ook. Al gauw kwam het gezin Vondel als ‘wederdopers’ in het vizier van de Keulse rechtspraak, een woord dat bijna synoniem stond voor het vonnis: verbanning. Hoe een en ander precies...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials