Het begon voor Freek met een raar telefoontje over een ‘interessant voorstel’, toen belde Al Jazeera, en het eindigde met Erik van Muiswinkel die niet terugbelde.

Het begon met een raar telefoontje.

Of ik al had nagedacht over een boycotactie van het WK voetbal 2022 in Qatar. De man aan de telefoon zei dat hij een interessant voorstel had. Ik sputterde wat over Rusland 2018. Dat dat net zo’n schande was als Argentinië in 1978.

Gelopen race, antwoordde de man. Bovendien, daar ging hij niet over. Hij sprak namens het Verbond van Arabische Staten tegen Qatar. Het zou dit gezelschap een eer zijn als ik mij aan hun boycotcampagne zou willen verbinden. De strategie hadden zij al ontwikkeld. Het zou draaien om mensenrechten, milieu en terrorisme. Geld zou geen rol spelen. We hoefden alleen maar een ambassadeursrol te vervullen.

We?

Ja, ze hadden Erik van Muiswinkel ook benaderd.

Dus ik bel Erik.

Die had nog niet naar zijn voicemail geluisterd.

Hij zou me terug bellen.

Later die week...