Den Haag

Ook 2012 was weer een goed jaar om dure flessen haut-médoc en saintestèphe te geven aan mensen van wie ik een weddenschap had verloren.

1 Pijnlijkste misser was de column ‘Is een zakenkabinet de oplossing?’ die ik drie weken voor de verkiezingen schreef. Net als de meeste Haagse journalisten dacht ik dat de middenpartijen zouden imploderen en de SP een grote overwinning tegemoet ging. ‘De peilingen wijzen erop dat een twee- of driepartijenkabinet niet kan worden gevormd,’ orakelde ik: ‘Een vier- of vijfpartijenkabinet misschien, maar stabiel zal dat niet zijn. Geen wonder dat de gedachte aan een buitenparlementaire constructie weer is opgekomen.’ Wat volgde was het advies aan Rutte om een zakenkabinet in de stijl van de Italiaan Monti te formeren. Wist ik veel dat Diederik Samsom bij RTL en de EO Rutte én Roemer alle hoeken van de kamer zou laten zien? En op zijn sloffen 38 zetels haalde? Mijn verkeerde voorspelling leidde op de redactie van Vrij Nederland...