Medische schadeafhandeling

Jan Hammer (55) uit Hilversum heeft al sinds zijn jeugd een verlamming aan zijn rechterbeen, maar kon daar altijd goed mee leven. In 2007 kreeg hij echter last van zijn linkerheup, waarschijnlijk door een vorm van overbelasting. Zijn heup bleek versleten en de orthopeden in het Tergooiziekenhuis in Hilversum besloten dat een operatie nodig was. ‘Ik heb toen nog tegen die artsen gezegd: heren, wees alstublieft heel voorzichtig, want dit is mijn goede been.’

Bij een versleten heup is het gebruikelijk dat de heup wordt verwijderd en een kunstheup wordt geplaatst, maar de behandelend arts en adviserend orthopeed wilden een ‘resurfacing’ operatie doen, waarbij er een soort versteviging op de bestaande heupkop zou worden geplaatst. ‘Ik heb nog gevraagd: hebben jullie ervaring met zo’n operatie? Dat bleken ze niet te hebben, maar ik hoefde me geen zorgen te maken, het zou zeker goed gaan.’

Maar het ging helemaal niet goed. ‘Toen ik wakker werd na de operatie was...