Interview Nout Wellink

Nout Wellink (67) wil even iets ophelderen: hij wás helemaal niet van plan om langer aan te blijven als president van De Nederlandsche Bank (DNB), zoals steeds in de kranten stond. Sterker: ‘Twee jaar geleden was ik al bezig met iets anders. Maar ik wilde niet midden in de crisis weglopen.’ Toch sprak hij de berichten over een derde termijn na komende juli niet tegen. Het leek hem beter daar nog even mee te wachten. ‘Anders zouden meteen de speculaties over mijn opvolging beginnen. Dat wordt een gezelschapsspelletje en zou de perceptie van mijn optreden hebben beïnvloed. Dus ik heb willens en wetens opengehouden of ik al dan niet zou opstappen.’

Wellink kreeg uiteindelijk niet de kans zijn vertrekplannen zelf publiek te maken. Minister De Jager van Financiën was hem een slag voor. Hij kondigde in augustus een wijziging aan: voortaan moet de baas van DNB na maximaal twee termijnen van zeven jaar het veld ruimen. De boodschap was volgens de media en politici...