Kwestie / Karakter versus genen

De Engelse psychiater Theodore Dalrymple werkte jaren als gevangenisarts in een Engelse achterstandswijk. Zijn boodschap is helder en komt terug in elk boek dat hij schrijft: verslaving is een morele zwakte en een probleem van de onderklasse. Een probleem, overigens, dat door de culturele elite in stand wordt gehouden. Want in plaats van de verslaafde voor te houden dat hij een slappeling is die voor de makkelijke weg kiest, praten wij hem een slachtofferschap aan. Een slachtoffer van beroerde omstandigheden en slechte genen.

En het erge is dat de onderklasse zelf die mening nu ook is toegedaan, met een verlammende passiviteit als gevolg, vertelt Dalrymple in zijn Utrechtse hotelkamer. ‘Ik heb heel wat verslaafden aan mijn bureau gehad die zeiden: “Ik zou wel willen stoppen dokter, maar ik heb de hulp niet gehad.” Als ik dan vroeg: “Welke hulp heb je nodig? Waardoor zou je stoppen?” staarden ze me glazig aan en zeiden: “Nou, u moet iets doen. U moet...