Verkeerde das, verkeerde been

Elma Drayer
Freek van Asperen/ANP

De omroep moet objectievere journalistiek bieden, vindt Martijn van Dam. Maar objectiviteit is net wereldvrede.

Natuurlijk, het bericht viel in het niet vergeleken bij wat zich dezer dagen elders voltrekt. Vermoedelijk daarom was het juist zo absurd. Martijn van Dam, mediawoordvoerder van de PvdA-fractie, liet weten reuze bezorgd te zijn over het journalistieke gehalte van de publieke omroep. Maandag zei hij in de Volkskrant dat er een ‘keurmerk’ dient te komen. Volgens hem moeten de actualiteitenrubrieken duidelijker ‘kwaliteitsjournalistiek’ bieden. Vandaar dat hij ze wil ‘toetsen aan journalistieke basiscriteria’.

Op het eerste gezicht lijkt zijn wens niet eens zo onredelijk. Je mag per slot verwachten dat ook Hilversum zich netjes houdt aan de journalistieke do’s and don’ts. Maar bij mijn weten maken de publieken niet méér uitglijders dan hun commerciële collega’s of de geschreven pers. Ze hoeven geloof ik niet significant vaker te komen opdraven bij de Raad voor de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie