Het zijn tijden voor Vrij Nederland

Het nieuws raast steeds sneller voort en is een strijdtoneel waarop kwaliteit en redelijkheid voortdurend bevochten moeten worden. Vrij Nederland discussieert mee: progressief, kritisch en optimistisch.

Lees mee, denk mee, deel mee. Voor slechts €4,99 per maand. Daarvoor krijg je ook het maandblad digitaal op de VN-app.

Column

De rechtse revolutie is grimmig

De term 'revolutie' lijkt het nieuwe stokpaardje van (rechtse) politici. Het doet Max van Weezel denken aan zijn jaren als jonge linkse idealist in de jaren zeventig, maar dan anders.

Onderzoek

Vijf jaar misbruik en manipulatie in de politiek

Vrij Nederland publiceert voor de vijfde keer de Politieke Integriteits Index, het jaarlijkse overzicht van affaires en rellen in de Nederlandse politiek. Wat kunnen we leren uit een kleine vijfhonderd affaires?

Black lives matter, ook in Afrika

Het leed in Afrika wordt chronisch genegeerd in Europa. 'Er heerst een zekere apathie ten opzichte van Afrikaanse levens. We horen al zo lang over de ellende daar dat je de tel kwijt bent.'

De Verhalen

Yuri Milner: de rijke Rus die slimheid sponsort

Yuri Milner is een Russische miljardair. Geen ‘gekke Rus’ met ‘dom geld’, maar een intelligente man die met zijn in het zakenleven verdiende geld wetenschappers betaalt om de grote vragen van het universum te beantwoorden.