Rita’s rode jaren (2)

Rita Verdonk wordt er niet graag aan herinnerd dat ze in de jaren zeventig en begin jaren tachtig als studente actief was in de linkse actiebeweging. ‘Ik heb één keer PSP gestemd. Daar komt dat hele verhaal over mijn linkse studententijd vandaan,’ zei ze onlangs in Het Parool. En bij het televisieprogramma Knevel & Van den Brink zei ze, gevraagd naar haar studentenjaren: ‘Ik heb één keer PSP gestemd en dat wordt me mijn hele leven nagedragen.’

Maar spreekt Rita Verdonk wel de waarheid? In 2006 verscheen in Vrij Nederland een groot portret van Verdonk onder de titel ‘Rita’s rode jaren’. Daarin kwamen vrienden en kennissen van destijds aan het woord die een beeld schetsten van de rechtenstudent Verdonk dat anders is dan ze nu zelf suggereert. Verdonk was volgens hen weliswaar geen stenengooier en geen aanhanger van de Rote Armee Fraktion. Ze ging zelfs stevige discussies aan met medestudenten die sympathieën hadden voor de DDR en de Sovjet-Unie. Maar de...