Uit het archief

Uit het archief: het dubieuze verleden van vader Jorge Zorreguieta

Harm Ede Botje& Rudie Kagie
Jorge Zorreguieta (r) samen met Generaal Jorge Videla. Foto: RR/JP/ANP
Uit het archief. Dit artikel over het juntaverleden van Jorge Zorreguieta (1928-2017) verscheen in Vrij Nederland in 1999, toen bekend werd dat Máxima en toenmalig prins Willem-Alexander een relatie hadden.

Máxima’s zuster Dolores en haar moeder logeerden bij een kunstdocente in de Verenigde Staten. De drie spraken vaak tot diep in de nacht over de aangrijpende kunstwerken van Dolores, die de vuile oorlog aan de kaak stelden. ‘De gesprekken waren heel persoonlijk. Maar over de vroegere politieke functie van Jorge Zorreguieta werd met geen woord gesproken.’ De docente vond dat vreemd. Maar waren er reden voor moeder en dochter om daarover te zwijgen? Een verhelderend gesprek in Buenos Aires met de Simon Wiesenthal van Argentinië.

De ‘Simon Wiesenthal van Argentinië’, zoals José Luiz D’Andrea Mohr zichzelf zonder tegenspraak laat aanduiden, had het in zijn morsige kantoortje in een buitenwijk van Buenos Aires zelden drukker dan de afgelopen week. Omwille van de lieve vrede...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials