Juliette Berkhout is eindredacteur bij Vrij Nederland. Vorige week verscheen haar gebundelde VN-feuilleton ‘Betty’.

Wat is uw mooiste moment van de dag?
‘De vroege ochtend, als ik nog even niets moet. 
Om kwart voor zeven gaat de wekkerradio en dan luisteren mijn man en ik in bed naar de muziek en actualiteiten op Radio 4.

Terwijl we er commentaar op geven, sijpelt de wereld langzaam binnen. Om half acht moet ik eruit, anders wordt het niets. Idealiter schrijf ik dan drie pagina’s in een schriftje vol met gedachten: die stommiteit gisteren, het lawaai buiten, het uitzicht. Gezeur, maar het werkt meditatief. Doe ik het niet, dan loopt mijn hoofd over. Ik zou meer rust, reinheid en regelmaat willen hebben, maar ben één brok chaos, ik moet elke dag weer ontzettend veel overwinnen. Elke dag begin ik met een lijst van dingen die ik die dag wil doen. Aan het eind van de dag is er van de meeste dingen niets terechtgekomen. Maar de volgende dag maak ik net zo monter een...