Maarten Asscher (54). Schrijver en directeur van Athenaeum Boekhandel

Wat is voor u vrije tijd?

‘Ik kan slecht overweg met dat begrip: ik neem de dingen die iemand anders vrijetijdsbesteding noemt heel serieus. Als ik met een van mijn kinderen iets doe, dan doe ik dat met dezelfde overgave als waarmee ik mijn werk verricht. Lummelen kan ik niet. Dan komt er schuldbesef naar boven: ik vind dat je elke minuut moet besteden aan iets wat vrucht draagt, wat interessant is en effect heeft, waardoor waarde wordt toegevoegd.

Ik huur op vakantie altijd een huis waar voor mij een kamer is met een werktafel. Iedereen slaapt dan uit tot een uur of elf. Dat vind ik prima, maar ik kan het niet. Ik zit om half zeven lekker achter dat bureau te roken, te lezen en te schrijven.’

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn vader ging op zondagochtend al voor zonsopgang een paar uur naar kantoor. Daarna ontbeten we met z’n allen en maakten bijvoorbeeld een wandeling langs het strand. In de laatste...