J.L. Heldring (94). Oud-hoofdredacteur van ‘NRC Handelsblad’, stopte vorige maand na 52 jaar met zijn column ‘Dezer dagen’

Hoe deelt u uw dag in?

‘Totdat ik met mijn column stopte, werd ik om kwart over zeven ’s ochtends met een taxi opgehaald en naar de Haagse redactie gereden. Voordat ik in 2010 mijn nek brak, ging ik op de fiets en vertrok ik om kwart over zes. Op de redactie nam ik alles door wat die nacht aan binnen- en buitenlandse kranten was verschenen en wat me interesseerde, kopieerde ik. Om een uur of half negen ging ik weer naar huis om te lezen en zo inspiratie op te doen voor mijn rubriek.’

En nu u gestopt bent met uw rubriek?

‘Nu moet ik mijn tijd anders zien in te vullen en daar heb ik nog geen formule voor gevonden. Je kunt niet de hele dag lezen zonder het productief te maken, althans ik niet. Het is geen drama, maar ik vind het wel moeilijk. Bezoekjes brengen gaat lastig, ik ben weinig mobiel. En verreweg de meeste van mijn leeftijdgenoten zijn dood, hè,...