Robbert Dijkgraaf (52). Wetenschapper: trad 5 juni af als president van de KNAW en wordt 1 juli directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton

Hoe haalt u het maximale uit uw tijd?

‘De afgelopen jaren waren zwaar. Ik ging van piekmoment naar piekmoment, racete van een belangrijke prijsuitreiking naar een honderdjarig jubileum. Als de anderen feest aan het vieren waren, dacht ik wel eens: help, ík zit morgen om half zeven in de auto onderweg naar wéér een unieke dag. Maar ik heb geleerd om snel te schakelen door in het hier en nu te zijn. Tijdens een evenement denk ik niet aan morgen, niet aan gisteren, en zelfs niet aan een uur geleden. Zodra ik in de auto stap, klap ik het boek dicht en begint het volgende verhaal. Als ik een half uur de tijd heb om aan een toespraak te werken, benut ik het ten volle. Je wordt er ontzettend efficiënt van en kunt ongelofelijk veel in een dag proppen, maar het gaat ten koste van één ding: je eigen onvoorspelbaarheid. Onder druk ga...