Wilfried de Jong (54). Tv-presentator, schrijver en theatermaker. Onlangs verscheen zijn boek ‘Kop in de wind’

Heeft u een agenda?

‘Al jaren niet. Op de een of andere manier onthoud ik het allemaal wel, het komt misschien één keer per jaar voor dat ik een dubbele afspraak maak. Ik kan er niet tegen als mensen in juni vragen: 14 november, ’s avonds om acht uur, kun jij dan?

Mis­schien heb ik dan wel net een weekje vrij en dan heb ik één zo’n lullige afspraak staan. Dat gaat mijn hoofd compleet beheersen: er is iets vastgezet in mijn leven en dat wil ik niet. Ik wil leegte houden. Net als dat ik het idee moet hebben dat er elke week een paar gaten vallen in de tijd waardoor ik mijn fiets kan pakken Dat is zo vruchtbaar en zo belangrijk voor mijn rust en mijn gezondheid, daar leef ik eigenlijk op.’

Heeft u een vaste werkindeling?

‘Nee, daar is mijn werk te grillig voor. Alleen voor de krant is er sprake van regelmaat: elke zondagavond schrijf ik mijn column voor NRC. Mijn...