Marion Bloem (1952). Schrijfster en kunstenares. Haar nieuwe roman ‘Een meisje van honderd’ ligt nu in de winkel.

Wat is verspilde tijd?

‘Soms zat ik drie uur tv te kijken en dacht ik daarna: wat heb ik nou eigenlijk gezien? Dat heb ik dus afgezworen. Ik wil niet dat er door programmamakers al een selectie is gemaakt voor mij, ik wil zelf kiezen wat ik binnenkrijg. Als een programma écht goed was, dan hoor ik dat vanzelf nog wel van anderen, en als er bij hoge uitzondering iets is wat ik zelf wil zien, dan neem ik het op.’

Met wie brengt u het liefste tijd door?

‘Door het gras rollen met mijn kleinkinderen is de beste bezigheid ter wereld. Mensen denken altijd dat er bij ons thuis nog kinderen wonen; in de voortuin staat een schommel, overal ligt speelgoed en in de bibliotheek ligt een stapel kinderboeken. Kinderen in je omgeving hebben doet je goed.’

Voelde dat hetzelfde toen u moeder was van een jong kind?

‘Toen mijn zoon drie maanden oud was werd hij ineens blauw. Er werd...