Alexander Rinnooy Kan (63). Voormalig SER-voorzitter, onlangs benoemd tot universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde aan de UvA

Waar wilt u meer tijd doorbrengen?

‘Met mijn nieuwe functie ben ik ook aan een nieuw leven in Amsterdam begonnen. Ik zou er graag willen wonen en gebruik tijdelijk het appartement van mijn zoon – hij zit vanwege een MBA in het buitenland – om te kijken of het leven hier mij bevalt. Vlak na mijn studie wiskunde heb ik een paar jaar in Amsterdam gewoond, en de stad lonkt nu weer. Er is zo veel interessants aan cultuur te beleven op zo’n kleine oppervlakte, ik vind het een feest! Dat betekent wel dat mijn vrouw en ik onze tijd nu moeten verdelen tussen het appartement in Amsterdam, waar ik veel ben, en ons huis in Aerdenhout, waar zij de meeste tijd doorbrengt.’

Waar blijft uw tijd?

‘Bijna al mijn tijd gaat naar mijn werk en neven-activiteiten. Ik ben onder meer voorzitter van de raad van toezicht van debatcentrum De Balie, het...