Esther Gerritsen (40). Schrijver. Onlangs verscheen haar nieuwe roman ‘Dorst’

Wat is de beste tijd om te schrijven?

‘Vroeger ging ik zodra ik wakker was rond half negen in mijn pyjama zitten schrijven tot een uur of twaalf. Daarna ging ik douchen. ’s Morgens is het brein nog schoon, dan is het denken nog niet op gang gekomen en hoef ik mezelf minder af te remmen; de meeste gedachten zijn toch rotzooi. Toen ik vier jaar geleden een kind kreeg, werd ik in een nieuw ritme van negen tot vijf gestuwd; ik werd heel efficiënt. Een jaar geleden veranderde alles weer met mijn scheiding. Door het co-ouderschap is er geen enkele logica meer in mijn ritme en schrijf ik wanneer ik kan, op de gekste tijdstippen als mijn dochter slaapt. Nu schrijf ik trouwens helemaal niet. Ik kan niets meer want ik heb mezelf overwerkt. Ik moest geld verdienen en kan geen maat houden. Ik werk net zo hard tot ik omval, wat nu is gebeurd. Ik ben heel moe. Ik heb al mijn schrijfopdrachten behalve mijn...