Thijs op woensdag

Premier Buma: het zou zomaar kunnen

Thijs Broer
Een blije Buma in maart. Foto: Leander Varekamp/HH

Thijs op woensdag! Sybrand Buma oogst flinke kritiek met zijn nationalistische koers, maar intussen krijgt hij wel het kabinet van zijn keuze. En als het voortijdig valt? Dan lonkt het Torentje.

Toen ik van de week Sybrand Buma ontspannen en goedlachs door het Kamergebouw zag wandelen begreep ik opeens waarom de CDA-leider op de uitslagenavond van de verkiezingen in maart met een bijna uitzinnige lach zijn partijgenoten toesprak, alsof zijn partij de grootste van het land was geworden: het was geen euforie die hem zo deed stralen, maar opluchting. Na ruim vier jaar ploeteren in de oppositie, na talloze verwijten dat het CDA onder zijn leiding op ‘verantwoordelijkheidsvakantie’ was, na aanhoudende kritiek dat hij met zijn conservatieve verhalen over islamitische migranten en de bedreiging van de joods-christelijke cultuur de PVV napraatte, na hoongelach over zijn pleidooi voor het staand zingen van het Wilhelmus, was hij erin geslaagd het CDA weer een factor van betekenis te...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie