11-07-2008

Europese toeristen bewegen groepsgewijs of in paren als commando’s langs de avenues en straten van Manhattan. Ze zien eruit alsof ze op een missie zijn, ontspannen doen ze straks wel weer, als ze thuis zijn. Europeanen herken ik altijd meteen, maar waardoor ik ze herken vind ik lastig te benoemen. Het heeft iets met de kleuren van hun kleding te maken. Alsof Europeanen hun kleren vaker wassen en zo wat valer worden. Maar dat is het niet alleen, er is nog iets gemeenschappelijks dat op allemaal van toepassing is, alleen wat dat is weet ik niet.

De Mexicaanse werknemers in de broodjeszaak dragen schorten en hoedjes van papier die met spelden vast zijn gezet op hun zwarte haar. Terwijl een kleine Zuid-Amerikaanse vrouw mijn bestelling opneemt, praat ze gewoon door met haar collega die even verderop de broodjes smeert. Ze pakt mijn geld aan en geeft het wisselgeld terug zonder mij aan te kijken. Ze is niet geïnteresseerd in mij en ze verdient niet genoeg om te doen alsof...