‘Dus de oudste komt vanaf juni drie dagen per week, en per april breng je je nieuwe kindje twee dagen?’ resumeert de coördinator van het kinderdagverblijf. ‘Precies,’ antwoord ik. Tevreden hang ik op. Ik voel me een professionele moeder die zonder twijfel een extra crèchedag regelt en alvast een plek reserveert voor de nog ongeborene.

Maar echt goed zit ik nog niet in mijn rol. Dat blijkt wanneer ik op dit bericht stuit: ‘Baby’s van drie maanden krijgen stress in crèche’. Orthopedagoog Esther Albers promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar baby’s en kinderopvang. Negen maanden volgde ze 64 baby’s, thuis en op de crèche. Ze nam speekselmonsters af om de hoeveelheid het stresshormoon cortisol te meten, en maakte video’s van de wijze waarop de leidsters en de moeders de baby’s verzorgden. Ook testte ze de cognitieve ontwikkeling van de baby’s. Conclusie: de verhoogde cortisolwaarden van de baby’s bevestigden het vermoeden dat de vele indrukken en de...