Goed nieuws voor hen die het toch niet kunnen waarderen: pessimisme is gezond. Althans, als je met overgewicht kampt. Recente observatie van obesitaspatiënten in Kyoto toont aan dat montere dikkerds langzamer gewicht verliezen dan zwartkijkers. Nu weet ik waarom ik nooit op dieet hoef. Mijn glas is altijd halfleeg. Na dit onderzoek ben ik al helemaal niet meer van plan om daar iets aan te veranderen. Ik geloof niet dat je pessimisme ooit kwijtraakt – dat is op zich een heel logische gedachte voor een pessimist. Het helpt bijvoorbeeld niet om naar een paradijs als Zuid-Limburg te verhuizen. Een idyllische omgeving biedt geen garantie op een vrolijker leven, luister maar eens hoeveel er geruzied wordt op het Italiaanse platteland. Wekelijks maak ik een pessimistische wandeling. In het vijfsterrenlandschap neem ik er alvast gif op in dat mijn uitzicht verknald gaat worden door een paar nordicwalkers uit Groningen. Uiteindelijk krijg ik altijd gelijk. Is het niet tijdens deze...