‘Ik wist niet dat ik naar een rassenrace keek met de sport als bijzaak’, schrijft Stephan Sanders. Je hebt kennelijk Nederlanders, en een speciale categorie ‘oer-Hollanders’, alsof die laatste groep andere burgerrechten kent.

Over en weer was er de verbijstering. In Nederland werd er uit puur ongeloof gestotterd toen Dafne Schippers goud won op de 200 meter sprint, en in Jamaica, waar de naaste concurrenten van Schippers wonen, werd er gespuugd van verontwaardiging. Want de Jamaicaanse sprinters hadden verloren van een vrouw, afkomstig uit een onbeduidend atletiekland, die ook nog eens blank is. De ultieme vernedering. In Nederland was de consternatie even groot: ook daar kon Schippers niet worden opgevoerd zonder de nadrukkelijke vermelding van blank en blond en vooral ook ‘oer-Hollands’. Je hebt kennelijk Nederlanders en daarnaast een speciale categorie die ‘oer-Hollands’ is. Wat ik verder ook nog mag bereiken in mijn leven, die lof zal mij niet worden toegezwaaid.