Natuur en milieu | Vrij Nederland februari 2018

Sporen na de sneeuw

Evert Nieuwenhuis
Illustratie: Jan van der Veken.
Sneeuwpret in de bergen laat diepere sporen achter dan alleen die in de sneeuw. Hoe houd je de schade binnen de perken?

In de betere afleveringen van deze rubriek is te lezen hoe Het Geweten (VN’s gids naar het groene leven) zélf worstelt met een moreel dilemma dat elke ethische consument op zijn pad tegenkomt. Minder vlees eten? Is uiteraard beter – maar ja, een vegetarisch laat staan veganistisch leven is voor mij domweg niet vol te houden. Niet meer vliegen? Uhm, ja, tuurlijk – maar mag een hardwerkend mens na een jaar korter douchen en een winter vol slagregens nu ook al niet meer genieten van een zonovergoten strandvakantie?

Het meanderende pad tussen verleiding en geweten, tussen drogreden en de overduidelijk Goede maar minder aantrekkelijke keuze – daar ligt de spanningsboog die de doorgaans niet al te opbeurende waslijst van onze dagelijkse ecozondes leesbaar maakt.

Maar of je met een schoon geweten op wintersport kan, is voor mij geen dilemma: ik heb er niets...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials