In de betere afleveringen van deze rubriek is te lezen hoe Het Geweten (VN’s gids naar het groene leven) zélf worstelt met een moreel dilemma dat elke ethische consument op zijn pad tegenkomt. Minder vlees eten? Is uiteraard beter – maar ja, een vegetarisch laat staan veganistisch leven is voor mij domweg niet vol te houden. Niet meer vliegen? Uhm, ja, tuurlijk – maar mag een hardwerkend mens na een jaar korter douchen en een winter vol slagregens nu ook al niet meer genieten van een zonovergoten strandvakantie?

Het meanderende pad tussen verleiding en geweten, tussen drogreden en de overduidelijk Goede maar minder aantrekkelijke keuze – daar ligt de spanningsboog die de doorgaans niet al te opbeurende waslijst van onze dagelijkse ecozondes leesbaar maakt.

Maar of je met een schoon geweten op wintersport kan, is voor mij geen dilemma: ik heb er niets mee. Als kind heb ik het een paar keer gedaan en ik kon er geen plezier aan beleven. Vanaf de zijkant van de piste zag ik...