Slapen in de 21ste eeuw

Bregje Hofstede onderzoekt wat ons wakker houdt
Shape Created with Sketch.

Van wormen tot walvissen: iedere diersoort die ooit is bestudeerd, lijkt te slapen. Zelfs de meest rudimentaire eencelligen vertonen actieve en passieve fases die gelijk op gaan met het dag-nacht-ritme van onze planeet.

Ik doe het ze niet na. Slapen lukt gewoon niet. Daarom deze serie artikelen over slaap. En het gebrek daaraan, want onze nachtrust ondergaat een stille erosie. Slaaptekort is iets wat sommigen overkomt, hoe hard ze ook liggen te ontspannen in hun verduisterde, koele, geïsoleerde, smartphoneloze slaapkamer. En waar anderen voor kiezen, onder zachte of harde druk van de omstandigheden – van Netflix tot flexwerk.

De afgelopen maanden onderzocht ik wat ons wakker houdt, en wat dat met ons doet. Wat is slaap eigenlijk? Welke breuklijnen slaan gebroken nachten in je dag? Welke plaats heeft de droom nog in ons leven, en waarom hangt slaap zo sterk met stemming samen? En hoe zou een slaapvriendelijke samenleving eruitzien?

Luister ook naar onze podcast ‘In gesprek met’, waarin Bregje aan hoofdredacteur Ward Wijndelts uitlegt hoe ze op het idee kwam om een serie over slaap te maken, wat ze tijdens haar onderzoek ontdekte, en hoe het nu met haar gaat.