Een Amerikaanse vriendin met schulden vroeg Simone van Saarloos om geld. Moest ze wel of niet geven?

Ik dacht dat het een spambericht was. Afkomstig van een vriendin. Gehackt, dacht ik, vanwege het geldbedrag dat werd genoemd. Ik zat op de fiets, gleed met mijn duim over het scherm van mijn telefoon en in de haast zag ik vooral het geldbedrag, vergezeld van een dollarteken, $, dat altijd nep oogt. Er stonden geen spelfouten in het bericht. Het was een werkelijke hulpvraag: kan ik 2500 dollar van je lenen?

Mijn vriendin woont in de Verenigde Staten. Voor Vrij Nederland schreef ik al eens over het dorp waar ik een jaar verbleef en naar school ging. Het stuk – hier te lezen – schetst de context. Het probleem van mijn vriendin is exemplarisch voor wat vele Amerikanen financieel meemaken, maar haar vraag is specifiek, haar leven is, zoals ieder leven, specifiek.

Al jarenlang heeft mijn vriendin twee banen. Overdag werkt ze als receptioniste in de praktijk van een tandarts, ’s...