Tijd van leven

Wat was uw beste tijd?

‘Mijn kleuterschooltijd, daar was ik nog zonder gêne creatief en de kleuterleidster was volgens mij verliefd op me. Ik mocht vanuit Monnickendam met de boot naar Amsterdam, er was nog geen IJ-tunnel. Monnickendam is prachtig en ik kom er nog graag, maar Amsterdam was toch wel wat anders. Het eerste wat ik dan zag als we aankwamen, waren de etalages van de Bijenkorf -gemaakt door Benno Premsela. Adembenemend.’

Wat zou u met een zee van tijd doen?

‘In een camper van Canada naar Patagonië rijden, via Turkije naar alle “-stannen”, of doe eens gek: lekker heel Afrika door. Maar leuker nog dan vakantie is het om mensen op te zoeken. Ik heb vrienden over de hele wereld. Vorig jaar was ik in Shanghai bij een vriend, daar landde ik ’s morgens met het vliegtuig en ’s middags stond ik gelijk al op een leuke receptie. En Shanghai is groot, hoor, daar kom je echt niet alleen doorheen. Iemand in een stad kennen scheelt: je weet meteen waar het hart van de...