Tweede Wereldoorlog

Schoten die Duitsers écht op de menigte op de Dam?

Auke Kok
De eerste Britse verkenners bij de Groote Club, terwijl de Kriegsmarine vanaf het balkon toekijkt. foto: Stadsarchief Amsterdam, uit: 'Stad in Oorlog', René Kok en Erik Somers, uitgave WBooks i.s.m. NIOD

In het boek Stad in Oorlog staan veel onbekende foto’s van de Amsterdamse oorlogsjaren. Auke Kok bekeek het beeld van de eerste Britse verkenners op de Dam.

‘Zij zullen later het vuur op de menigte openen.’ Zo staat het in het mooie boek Stad in Oorlog, en het blijft een fascinerend plaatje: de eerste geallieerde verkenners op de Dam met op de achtergrond enkele leden van de Duitse Kriegsmarine die het schouwspel zo te zien ontspannen gadeslaan. Boodschap: zó hangen ze wat rond in hun gevorderde herensociëteit Groote Club, zó knallen ze hun magazijnen leeg op duizenden onschuldige Nederlanders.

Maar het is zeer de vraag of het zo wel is gegaan. Het vuur werd zeker geopend, maar op de menigte? Als dat zo was — als de leden van de Kriegsmarine dus vanaf het balkon van de Groote Club hun automatische geweren op de mensenmassa richtten — dan konden die moffen wel bijzonder slecht mikken. Het balkon bevond zich vlak bij de menigte die op die maandag 7 mei 1945 op haar...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials