Fotograaf Wouda maakte een fotodocumentaire van scholieren in Polen. ‘In Poolse scholen wordt midden in de kantine gezoend, maar dat gebeurt kennelijk wel vaker, want niemand kijkt ervan op.’

Midden in de kantine wordt er gezoend, maar dat gebeurt kennelijk wel vaker, want niemand kijkt ervan op. Fotograaf Raimond Wouda kan dat bevestigen: ‘Het aantal stelletjes is opvallend. Ik kan me niet herinneren dat wij op mijn middelbare school zo in de weer waren met een vriendje of vriendinnetje. Maar het klopt wel met de antwoorden die ik kreeg op mijn vraag naar hun toekomstdromen. Velen zeiden: gauw een gezin, een huis, een baan.’

Na het succes van Wouda’s reeks School, over Nederlandse middelbare scholieren buiten het klaslokaal, verplaatste hij zijn statief naar scholen in Italië en nu dan Polen. ‘Ik vind de Polen heel ontroerend. Het Polenmeldpunt van de PVV heeft hier heel veel publiciteit gekregen en de Nederlandse reputatie geen goed gedaan.

En ook ik dacht een beetje...