Pop

De beste debuten

In de categorie mannen kon ik niemand bedenken en bij de bands was ik er zo uit (het ragfijn psychedelische Innerspeaker van het Australische kwartet Tame Impala – een heerlijke cd), maar bij de vrouwen had ik keuze te over. Bezwijk ik voor de bedwelmende gotische klanken van Zola Jesus op haar Stridulum II? Of geef ik toch de voorkeur aan de Deense Agnes Obel, die eerst met haar cover van ‘Close Watch’ (van John Cale) de aandacht trok en vervolgens met haar eerste echte cd, Philharmonics, snel publiek in Nederland wist op te bouwen?

Nee, het debuut van het jaar in de categorie vrouwen gaat naar Janelle Monáe. De jonge zwarte zangeres – en stijlicoon – is een protegé van Outkast, met wie ze een voorkeur voor het buitenissige deelt. Haar debuut The ArchAndroid is een prettig anders klinkende cd, waarop ze zeer energieke r&b koppelt aan stijlvolle ballads. De overkoepelende thematiek van de songs, met vermelding van schizo’s en androïden, versterkt de...