29-11-2008
Door Maurits Martijn

Sander van Maas (1968) is bijzonder hoogleraar hedendaagse gecomponeerde muziek aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek is onder meer gericht op actuele veranderingen in de positie en betekenis van de eigentijdse gecomponeerde muziek in Nederland.

‘We vergeten vaak dat muziek altijd een verlengstuk van onze oren is geweest. Muziek is toch “gewoon” iets waar we naar luisteren? Veel mensen verbinden het luisteren naar muziek met zaken van groot persoonlijk belang en het is voor velen een middel om naar zichzelf te luisteren. Sociologen noemen dat mood regulation. Maar het gaat naar mijn idee om iets diepers dan stemming alleen: onze identiteit.

Muziek is niet zomaar iets waar ik als luisteraar buiten sta, en mij van buitenaf door laat beroeren, het is een onderdeel van wie ik ben, als luisteraar. Mijn identiteit, zelfs mijn meest intieme ervaring van mijzelf wanneer ik “opga in muziek” blijft iets dat bemiddeld is. Muziek is een techniek en...