Voor het interview heeft Saïd J. (38) alle documentatie tevoorschijn gehaald van opdrachten die hij voor de gemeente Amsterdam deed. In het kantoor waar we afspreken, liggen bureaus bezaaid met stapels papieren over onder meer de online aanpak, een app, vrijwillige bijeenkomsten met sleutelfiguren, een hackathon en stukken van de geheime Grijze Campagne. ‘Het ene moment riep de gemeente dat ik onmisbaar voor ze was, het volgende moment kreeg ik de beschuldiging dat ik facturen stuurde terwijl ik geen werk had verricht. Hebben ze énig idee hoeveel tijd hierin is gaan zitten?’

Hij zwaait met een stapel scripts die hij zelf schreef. ‘Ik heb van alles uitgeprobeerd. Ik heb zelfs een keer in een feestwinkel een neppistool en een nepbaard gekocht,’ lacht hij. ‘Die filmpjes moesten meteen worden gewist. Voor andere opnames kocht ik dan weer speciaal een Ajax-trainingspak. Ik heb nog wel een paar filmpjes in definitieve versie, die zal ik je zo laten zien.’

Dit interview is...