Waarom eten wij dieren? Die vraag hoor je nu veel omdat een jonge Amerikaanse schrijver hem heeft gesteld, terwijl de woorden van Gandhi, Hitler en Empedocles aan dovemansoren waren gericht. Maar toen bestond de vegaburger nog niet, en de bio-industrie evenmin. De schrijver heeft groot gelijk, de moderne mens kan niet meer met goed fatsoen een chateaubriand wegwerken. Ik weiger al tien jaar ongescharreld vlees, maar omdat Safran Foer een punt heeft, wil ik er ook een: waarom eten dieren ons?

De laatste tijd zijn ze veel in het nieuws, dieren die ons eten. En dan bedoel ik niet de in principe welwillende maar door wanhoop gedreven parasieten, maar onze strontverwende huis- tuin en keukenbeesten. Die elke dag premiumvoer krijgen, maar meer willen. Het in weelde levende Duitse zwijn dat op één dag drie wandelaars aanvalt, het Indonesische paard dat een voorbijganger van een testikel berooft, het Zwitserse konijn dat een kind een oorlel afknaagt. In Amerika vrat een chimp zich door...