Er zit iets onbevredigends in ‘lege politiek’. Maar vergeet niet dat in die leegte ook veel beschaving zit.

Ik heb u precies een jaar geleden een belofte gedaan, op deze plek, waarvan ik hoop dat u hem bent vergeten, maar waarvan ik moet vaststellen dat-ie mij als een graat in de keel steekt. Ik schreef toen dat ‘de minst vrijblijvende vooruitblik’ die is, waarbij je probeert te voorspellen hoe je zelf het komende jaar zal veranderen. Ik zei dat ik in 2015 misschien voor het eerst van mijn leven op de PvdA zou stemmen. Dat moest dan bij de Provinciale Statenverkiezingen gebeuren – de meest vrijblijvende, wat mij betreft – en daar ik heb ik toch weer VVD gestemd, ook al omdat ik wist dat mijn echtgenoot voor D66 zou kiezen. Een duostem, om het liberalisme een beetje op de rechtstatelijke koers te houden.

Toch ben ik nogal enthousiast over dit kabinet van VVD en PvdA. Dat staat enorm suf, je hoort als kritische geest niets van het beleid heel te laten, maar ik was...