Tijd van leven

Hoe deelt u uw dag in?

‘Na het ontbijt doe ik ochtendgymnastiek. Vroeger liep ik op blote voeten een rondje om de boomgaard, ook als er sneeuw lag, maar dat gaat niet meer. In de middag maak ik graag een ritje met de auto – niet om het rijden, maar om stil te staan en waar te nemen. Ik maak dikwijls nog een schetsje. In de namiddag is er een theeceremonie, meestal met bezoek erbij. Mijn agenda is druk bezet, maar ik geniet het meest als mijn tijd wordt ingevuld met een ongedwongen bezoek van vrienden uit mijn directe omgeving.’

In wat voor tijd leven we?

‘Ik vind dat deze tijd te veel op techniek is gericht, het algemeen menselijke is van geen belang meer. Terwijl dat nou juist voor onze generatie zo belangrijk is geweest. Iedereen sluit zich af met zijn technische spulletjes, terwijl het in het leven om solidariteit draait.’

Wat vond u een moeilijke tijd?

‘Kunstenaar zijn was niet altijd makkelijk. Mijn werk werd vroeger nog niet zo gewaardeerd als nu. Onlangs zag...