Reportage / Een week op het Tahrirplein

Elke nacht breekt er wel ergens een man. Nu is het Ahmed Al Badini (41). Het is de nacht na vrijdag 4 februari, door de Egyptenaren ‘De Witte Revolutie’ gedoopt. Voor de tweede keer in een week tijd hebben zich een miljoen mensen verzameld op het Tahrirplein. Woensdag en donderdag werd er zwaar gevochten door aanhangers van Mubarak die het plein wilden schoonvegen. Vanmiddag stroomde het er weer vol. En nu zit Ahmed er met een verwond hoofd tussen honderdduizenden mensen. Hij wiegt een denkbeeldige man in zijn armen en noemt hem bij naam: ‘Mijn neef, de politiecommissaris.’ Dan begint hij te huilen. In het donker. ‘Ik heb die jongen opgevoed als mijn eigen zoon. Ik weet dat de mens tot veel kwaad in staat is, maar wat de politie heeft gedaan is te gruwelijk.’

Ahmed had nooit kunnen bedenken dat hij naar het Tahrirplein zou gaan om zich bij de demonstranten te voegen. Hij is een zakenman met een groot netwerk in het buitenland. ‘Ik heb altijd...