Carel Peeters' Literaire Kroniek

René Gude: tussen keukentafelfilosofie en levenswijsheid

Carel Peeters
Rene Gude op het dak van zijn woonboot in Amsterdam Noord tegenover het Centraal Station. Foto: Ivo van der Bent/HH

De begin 2015 overleden Denker des Vaderlands René Gude kwam er niet toe om eens systematisch op te schrijven waaruit zijn wereldbeschouwing bestond. Zijn ‘testament’ kreeg toch weer de vorm van gesprekken.

Een Denker des Vaderlands die het leven een ‘gedoetje’ noemt kan er niet vanuit gaan dat hij erg serieus genomen wordt. Zo’n typering behoort tot de categorie ‘het leven is een afvalrace’ of ‘het leven is een pijp kaneel’. Toch ging René Gude er aan hechten. Het leven was veel gedoe: veel routine, veel regelen, veel van hetzelfde, veel onbeduidende kleinigheden die niet over het hoofd gezien kunnen worden. Om in de geest te blijven en dat gedoe de baas te worden beschouwde hij filosoferen als een soort kletsen: eindeloos bomen. Elk gesprek over filosofie dat een einde moest krijgen was voor Gude een afgebroken gesprek: hij had nog graag nog even doorgekletst.

Ook al was hij een serieuze filsoof, Gude had de onbedwingbare behoefte om filosofie ook gezellig te...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials