Welke reisgids laat de Nederlandse Genuees Ilja Pfeijffer het meest zien van de streek waar hij nu woont?

Het is een bekend gegeven. Terwijl je op vakantie bereid bent om je welverdiende rust eraan op te offeren om nauwgezet alle attracties met drie en twee sterretjes in de reisgids na te lopen en elk museum en elke kerk te bezichtigen die op de stadsplattegrond staat aangegeven, neem je zelden de moeite om datzelfde te doen in de stad waar je woont.

Je denkt altijd dat dat nog wel eens komt. Tot je op een gegeven moment merkt dat het er nooit van is gekomen.

In de achttien jaar dat ik in Den Haag heb gewoond, is het er nooit van gekomen om het Vredespaleis te bezichtigen of Panorama Mesdag. In de tweeëntwintig jaar dat ik in Leiden heb gewoond, ben ik nooit in Naturalis geweest en in de Lakenhal kwam ik ook alleen maar toevallig een keer omdat ik daar een tentoonstelling moest openen. In Amsterdam ben ik wel eens een keer doelbewust, als toerist in eigen land, vermomd met een...