redacteur

Carel Peeters

CarelPeeters

Carel Peeters (1944) werkt sinds 1973 bij Vrij Nederland en stond aan de wieg van de maandelijkse boekenbijlage die in 1990 veranderde in de wekelijkse Republiek der Letteren. In 1997 en 1998 was Carel Peeters hoofdredacteur a.i. van Vrij Nederland. Voor zijn komst naar VN was hij redacteur van Elseviers Literair Supplement.

Van 1987 tot 1992 was Peeters bijzonder hoogleraar in de literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij schreef een flink aantal essaybundels, waaronder Het avontuurlijke uitzicht (1976), Pakhuis De Tandeloze Tijd (over de romancyclus van A.F.Th. van der Heijden, 1998), Dit heerlijk zwalken (2001), De denkersclub (2004) en Gevoelige ideeën (2008). In 2013 verscheen Het wonderland van Lewis Carroll.

In 1978 won Peeters de Lucas Ooms Prijs en in 1982 de CPBN Prijs voor de Boekenbijlage van Vrij Nederland. In 1984 werd hij onderscheiden met de Wijnaendts Franckenprijs voor zijn boek Houdbare Illusies. In 2008 ontving hij de vijfjaarlijkse Jacobsonprijs voor zijn verdiensten als essayist, criticus en literair redacteur.

Laatste publicaties

De filosoof in het puriteinse bordeel

In dezelfde week dat René ten Bos de nieuwe Denker des Vaderlands werd verscheen ‘Dwalen in het antropoceen’, zijn boek over de filosofische kanten van de invloed van de mens op de planeet aarde.

In het jachtterrein van het populisme

Door het populisme is het of er niets meer deugt in de wereld. Er is enig gebruik van het verstand nodig om te realiseren dat er toch veel vooruit is gegaan. Maar is ratio wel iets voor populisten?

Atte Jongstra: niet de kei, maar de stroom

De onlangs met de Constantijn Huygens Prijs bekroonde Atte Jongstra heeft een grote voorkeur voor absurde kennis. Dat blijkt ook uit zijn nieuwe boek, maar daarin is het hem toch ook ernst.

VN maart 2017
Carel Peeters' literaire kroniek

Het pantheon van de arrogantie

Door Trump is de arrogantie weer terug in het Witte Huis. Met zijn sign shows en overdreven gedrag bevestigt hij het aanbreken van de democratuur in de Verenigde Staten.

De verlichte geest in de Kaapse slangenkuil

Op de tentoonstelling ‘Goede Hoop’ in het Rijksmuseum zijn twee zalen gewijd aan de verlichte ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon. Had zijn mentaliteit maar meer geschiedenis gemaakt.

In memoriam Dick Bruna

Dick Bruna is overleden. Zijn werk is wel over de hele wereld verspreid, maar hij zelf was geen man van de wereld. Hij zat het liefst alleen in zijn atelier. Een in memoriam.