Rogier Sonneveldt

‘Ik vind Tomas Ross een knappe schrijver. Zijn boek Koerier voor Sarajevo vond ik erg spannend. Ik ben ervan onder de indruk hoe hij fictie en werkelijkheid vervlecht. Het lijkt of je een documentaire kijkt of een verslag van gebeurtenissen leest. Alleen in Berlijn van Hans Fallada maakte grote indruk. Ook hier lopen feiten en fictie door elkaar. Daar hou ik van. Factie noemen ze dat, geloof ik. Deze roman speelt zich af in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt een wat zonderling echtpaar dat, nadat hun zoon is omgekomen aan het front, briefkaarten met opruiende teksten verspreidt in de hoop dat Berlijners in opstand komen tegen Hitler. De Gestapo denkt dat er een groot ondergronds netwerk actief is en begint een klopjacht. Erg boeiend en intrigerend. Het laat zien hoe kansloos je uiteindelijk als individu bent tegenover een totalitaire staat. Ik beschouw lezen vooral als ontspanning, daarom lees ik ook het liefst over andere onderwerpen. Overdag lees...